perjantai 7. tammikuuta 2011

1. tammikuuta 2011

Martinique, Petite Anse d´Arlet

14º 29.264’ N, 61º04.923’ W


St. Lucialla satoi kaatamalla päivästä toiseen. Saarella oli kuuleman mukaan trooppinen syklooni, joka aiheuttaisi tuulia ja sateita vielä jonkin aikaa. Säätilaan kyllästyttyämme päätimmekin purjehtia naapurisaarelle Martiniquen St. Anneen, jossa on suuri ja suojaisa ankkuripaikka ja siellä muutamia kohtalaisen mukavia snorklauskohteitakin. Lisäksi ranskalaiset patongit ja juustot houkuttelivat englantilaistyyppisen pullaleivän ja ainaisen cheddarin jälkeen.


Lähdimme matkaan 23. joulukuuta ja vain muutaman tunnin purjehduksen jälkeen laskimme ankkurin St. Annen edustalle, 14º 26.372’ N, 60º 53.112’ W. Sadetta emme kuitenkaan päässeet pakoon, vaan se seurasi mukanamme, tosin pienellä viiveellä. Tullessamme paistoi aurinko, mutta seuraavana yönä alkanut kova sade ja tuuli jatkuivat niin, ettemme poistuneet veneeltä lainkaan pariin päivään. Lähdimme vasta 25. päivä tekemään tuloselvitystä, joka näppäillään nykyään suoraan tietokoneelle, ranskaksi tietysti ja ranskalaisella näppäimistöllä. Riitta toimi onneksi sihteerinä, ja homma oli hoidettu muutamassa minuutissa. Koira ei kiinnostanut viranomaisia, eikä mistään tarvinnut maksaa mitään!
Jätimme lopulta joulun kokonaan väliin, ei edes jouluruokia ollut pöydässä. Lapsia ja lapsenlapsia oli ikävä, mutta joulutervehdysten vaihtaminen puhelimitse helpotti hiukan haikeaa oloa.
Kävimme snorklaamassa läheisellä riutalla, mutta vesi oli valitettavan sameaa, ehkä runsaiden sateiden takia, mutta mahdollisesti myös jatkuvasti kasvavasta venekannasta johtuen. Korallit eivät voineet ainakaan paremmin kuin viisi vuotta aikaisemmin.


Nostimme 29. päivä ankkurin, menimme ensin Le Mariniin tankkaamaan ja lähdimme sitten pakoon tulevia uuden vuoden ryminöitä noin 14 mailia pohjoisempana sijaitsevaan, huomattavasti rauhallisempaan Petit Anse d’Arletin lahteen. Laskettuamme ankkurin lähdimme heti snorklaamaan tuttuun paikkaan lahden rantavesiin. Vesi oli täällä ilahduttavan kirkasta, kaloja oli runsaasti ja koralli elävää. Tällaista sen pitikin olla!
Lahdella on mukavan vähän aluksia, niiden joukossa suomalainen Suvi, pitkään Karibialla viipynyt vene Oulusta. Kävimme heillä uuden vuoden aatto -kahvilla, suomalaista Presidenttiä, hyvää pikakahvien jälkeen. Koska olimme päättäneet jättää tänä vuonna myös varsinaisen uuden vuoden juhlinnan väliin, meille sopi mainiosti sateinen ja tuulinen sää, joka osui juuri aatoksi. Menimme aikaisin nukkumaan, emmekä heränneet ensimmäisenkään ilotulitteen paukahdukseen. Vihmova sade ja kova tuuli estivät todennäköisesti rakettien ampumisen. Kerrankin huonosta säästä oli meille hyötyä!

Vuoden 2010 yhteenveto:

- purjehdittu 9.282 merimailia (veneen kokonaismailit 51.518)
- pääkoneeseen kertyi 1.822 tuntia
- generaattoria käytettiin 261 tuntia
- polttoainetta ostettiin 5.730 litraa ja siitä maksettiin 7.163 dollaria
- polttoaineen kulutus 3,145 litraa pääkoneen käyttötuntia kohti, 0,617 litraa merimailia kohti, mutta kulutuksessa on mukana myös lämmitys ja generaattorin käyttö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti